fbpx

Het kleurenplan: Hoe kies ik mijn perfecte duurzame designbank? Deel 3

Als je een bank koopt, moet je op een aantal dingen letten. In mijn blog ‘hoe kies ik mijn perfecte duurzame designbank’ leg ik dit stap voor stap uit. Eerder las je over koudschuim en over kleurentheorie. Vandaag deel 3: het kleurenplan! Hieronder lees je hoe je kiest voor balans in je kleuren, hoe interieuradvies jou kan helpen en vind je mijn tips voor leuke ontwerpers.

Foto: Een blauwe Maverick-bank in een interieur met rood, blauw en geel geeft een mooi contrast

Kleur in balans

Nu je je kleuren hebt gekozen, kun je zoeken naar de juiste balans. Welke kleur of kleuren gebruik je als hoofdkleur, voor de bank en muren? En welke als accentkleur, bijvoorbeeld voor je kussens en accessoires? Bedenk waar je je prettig bij voelt. Wil je juíst dat er veel gebeurt, pas dan contrasterende kleuren op grotere vlakken toe. Bijvoorbeeld in je bank of op een muur. Of wil je een rustig ingetogen interieur? Voeg dan een naturele tint toe en gebruik de kleuren van het kleurenplan alleen als accentkleur.

Beige is in de woonindustrie de meest verkochte kleur. Niet bij Nel. Mooie mintgroene, lila, koraal of zelfs dieppaarse kleuren zijn het meest gekozen. Maar geen zorgen, we hebben ook prachtige natuurlijke kleuren in de collectie. Benieuwd? Bestel hier gratis kleurstalen.

Wat meer diepte geeft, is verschillende kleuren naar voren laten komen in verschillende materialen. Bijvoorbeeld in keramiek (vazen, tafel, tegels), glas of hout. Zorg er dan wel voor dat de materialen passen in je kleurenplan.

Sanzo Wada boek kleurentheorie japans

Foto: A Dictionary of Color Combinations van Sanzo Wada

Stappenplan

Klinkt ingewikkeld? Geen zorgen, ik leg het stap voor stap uit.

1. Bepaal welke meubels en accessoires je meeneemt naar je nieuwe inrichting. Stel vast welke stukken mooi en prominent genoeg zijn om op te nemen in je kleurenplan. Past een vaas niet in je kleurenplan? Verf hem in een nieuwe kleur, dit kan een heel leuk effect hebben.

Tip: Bekijk je nieuwe stoffen en kleuren ook thuis. Kleuren gedragen zich heel anders in je eigen huis dan in een winkel of showroom. Onder invloed van het kamerlicht en daglicht zien kleuren er anders uit. Neem daarom stalen mee naar huis om hier het kleurenpalet goed te kunnen bekijken.

2. Stel op basis van je huidige en nieuwe meubels een kleurenplan op. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld het boekje van Wada. En lees uiteraard mijn blog over kleurentheorie.

Tip: Let op bij zwart en wit. Niets is zo zwart of wit als het lijkt. Voor het zwarte frame van de Nel Alfa bank gebruiken wij bijvoorbeeld Ral 9011. Dit is grafiet in plaats van zwart. Net als fel wit kun je beter iets zachtere tinten wit (Off white) of zwart (antraciet) kiezen.

3. Maak een ontwerp voor je ruimte. Wat geef je welke kleur? Probeer uit je comfortzone te kruipen door juist de grotere objecten contrasterende kleuren te geven. Begin met de belangrijkste objecten, de muren, vloeren, bank, vloerkleed en kies als laatste de accessoires.

Tip: Blijf weg van trends. Kleurentrends zijn bedacht door marketingafdelingen van verffabrikanten en woonmagazines en zijn niet belangrijk bij de keuze voor jouw interieur. Kijk eens naar het boekje van Wada. Aantrekkelijke kleurencombinaties die 80 jaar later nog steeds springlevend en relevant zijn.

Foto: Jorrit op pad met stoffen en kleurstalen

Vraag om hulp!

Kom je er ook met de tips niet uit? Vraag om hulp van een interieurarchitect. Of bij mij!

Jorrit: “Al jaren geef ik kleuradvies. Dit is één van mijn favoriete onderdelen van mijn vak. Keer op keer merk ik hoe complex het is, maar ook hoe fantastisch de resultaten zijn wanneer de bank op zijn plek staat. Van de eerste onzekerheid van de klant bij het zien van alle kleuren en structuren van de stoffen in de showroom, tot het thuisbezoek waar ik alle stoffen meeneem.”

Tijdens zo’n showroombezoek komt alles aan bod. We kijken naar de manier waarop je gebruikt maakt van je ruimtes. De manier waarop de zon binnenvalt in de kamer. Welke schilderijen hangen aan de muur en welke accessoires staan in de kast? Kunnen we misschien een vloerkleed toevoegen om het geheel spannender te maken? Door uitgebreid de tijd te nemen met de klant lukt het keer op keer om een geweldig resultaat te bereiken.

Studio Rens Tarkett photography: About Today Revive

Foto: Studio RENS maakt van oude vloerkleden vrolijke nieuwe dessins. Fotocredits: RE-VIVE tiles by
RENS X DESSO/Tarkett. Fotografie: About Today

Haal inspiratie bij ontwerpers

Hier mijn favoriete ontwerpers die veel met kleur werken: Raw Colour, Hella Jongerius en Studio RENS.

Raw Colour 

Raw Colour is een ontwerpstudio uit Eindhoven die werkt met kleur in allerlei toepassingen. Grafisch, textiel, meubels en kunst. Dit maakt het een ontzettend diverse en boeiende studio. Kijk vooral eens op hun website en webshop en probeer te achterhalen welke keuzes zij maken in hun werk, en welke van hun kleurkeuzes verrassend werken, en waarom.

Hella Jongerius 

De koningin van het hedendaagse kleurontwerp is Hella Jongerius. Haar projecten hebben een complexe gelaagdheid van kleuren. Op haar website zie je veel van haar projecten en ook het proces dat voorafgaat aan het resultaat:

Te veel om op te noemen. Kijk vooral zelf. Welke kleurencombinaties kun je ontdekken?

Studio RENS

Studio RENS doet veel onderzoek naar kleur en naar hoe kleur zich gedraagt ten opzichte van materiaal.  Zo laten ze een keramieken vaas in het droogproces met zijn voeten in kleurstof staan, met een prachtig kleurverloop tot gevolg. Of herkleuren ze een saai grijs vloerkleed naar vloerkleden met mooie ton-sur-ton en harmonieuze kleuren. Het leuke is dat veel te koop is in hun webshop, probeer je maar eens in te houden!

Elk jaar tijdens de Dutch Design Week heeft Studio RENS een open huis waar ze hun werk tentoonstellen en zelf aanwezig zijn om vragen te beantwoorden. Ga daar zeker eens naar toe!

Post van Nel ontvangen? Schrijf mij in voor de nieuwsbrief

Nee