fbpx

Koudschuim: Hoe kies ik mijn perfecte duurzame designbank? Deel 1

Als je een bank koopt, moet je op een aantal dingen letten. In mijn blog leg ik dit stap voor stap uit. Vandaag deel 1: het koudschuim in een bank.

Een bank bestaat uit een aantal onderdelen. Denk aan het frame, de stof en het zitkussen. Dit zitkussen is gemaakt van schuim. Welke soorten schuim zijn er?  Hoe krijg ik de hoogste kwaliteit? Welk schuim hebben duurzame meubels? Waarom wil je een koudschuim bank? In deze blog leg ik het uit. 

Blok Pantera koudschuim voor bank

Foto: Een blok Pantera koudschuim

Twee soorten schuim: polyether en koudschuim 

Er zijn twee soorten schuim: polyether en koudschuim. Polyetherschuim heeft een dichte celstructuur. Deze dichte cellen breken snel waardoor al gauw kuilvorming ontstaat. Koudschuim heeft een open celstructuur. Hierdoor ventileert koudschuim beter, maar is het ook veel veerkrachtiger. Koudschuim gaat veel langer mee en is dus duurzamer en er ontstaat door zijn veerkracht en herstellend vermogen geen kuilvorming. Een bijkomend voordeel is dat door deze structuur koudschuim anti-schimmelvormend is.

Waar moet je op letten bij een koudschuim bank?

Hoe herken je de kwaliteit van een goed koudschuim? Een belangrijke indicatie van de kwaliteit van koudschuim is de hoeveelheid materiaal die er gebruikt wordt in het schuim. Dit wordt uitgedrukt in aantal kilo per kubieke meter. Dit is de SG waarde (Soortelijk Gewicht) of HR waarde (High Resilience). Deze waarde zegt echter niets over hoe hard of zacht een schuimkussen aanvoelt.

"Als je een goede kwaliteit koudschuim kussen wilt hebben, kies je voor een minimale waarde van 40. Dit houdt in dat 1 kubieke meter schuim 40 kilo weegt. Nel gebruikt schuim van 55 kilo per m3. Wil je het schuim in de Nel bank komen testen? Maak hier een afspraak"

Het soortelijk gewicht is echter niet de enige indicator. Een tweede belangrijke voorwaarde voor een goede kwalitatief schuim is de manier waarop een koudschuim geproduceerd is. Het gaat hierbij om de aandacht die aan het productieproces wordt besteed en de grondstofsamenstelling van het koudschuim. Dit is als consument veel moeilijker te controleren, mede omdat schuimproducenten uit concurrentieoverwegingen de grondstofsamenstelling geheim houden. Vraag daarom naar de producent van het schuim en kijk of dit een gerenommeerd merk is. Voorbeelden van gerenommeerde merken zijn Pantera of Recticel. Bij twijfel kun je contact opnemen met mij, en kan ik mijn ervaringen met het schuimmerk delen.

hoekbank duurzaam grijs

Foto: De Maverick hoekbank van Nel. Alle Nel banken zijn gevuld met Pantera koudschuim

Hardheid van koudschuim

Hoe hard of hoe zacht koudschuim aanvoelt wordt uitgedrukt in ‘N’ (Newton) of Kpa (Kilopascal). De waarde geeft aan hoeveel kracht het kost om het schuim in een laboratoriumtest in te drukken¹.

Voor het zitkussen gebruikt Nel een hardheid 150 N / 4,3 KPA, voor het rugkussen 100 N / 2,7 KPA. De Maverick heeft daarnaast een heel zachte 3 cm dikke toplaag van 50 N /1,6 KPA. Deze waarden komen overeen met ‘medium’ voor de zit, en ‘medium-zacht’ voor de rug. Zie voor meer informatie de website van Pantera

Duurzaamheid van koudschuim voor een bank

Wat maakt koudschuim duurzaam? Koudschuim heeft een fossiele oorsprong. De reden dat Nel kiest voor koudschuim is omdat koudschuim een heel lange levensduur heeft. Vooral het schuim van het Nederlandse merk Pantera blijft ontzettend lang in vorm. Het schuimmerk zelf geeft 7 jaar garantie tegen kuilvorming. In de praktijk blijft het 20 tot 30 jaar zijn vorm behouden.

Daarnaast wordt Pantera schuim in Nederland geproduceerd. Omdat het schuim veel volume inneemt wil je niet dat dit veel kilometers af hoeft te leggen om verwerkt te worden.

Pantera is een erg schoon koudschuim. Het bevat geen vervelende chemicaliën en het voldoet aan de strenge Californische milieuregulering 117. Daarnaast heeft het een OekoTex 100 certificaat, wat inhoudt dat het direct in aanraking mag komen met een babyhuid. Zie: Oekotex 100

Wat Pantera extra bijzonder maakt, is dat het ook brandvertragend is, zonder toevoeging van chemicaliën. Brandvertragende middelen maken een koudschuim doorgaans erg vervuilend, die na verbranding vrij komen. Pantera is als enige koudschuim schoon en brandvertragend. Zie het artikel op Interior Business

Wat zijn alternatieven voor koudschuim?

Zijn er alternatieven voor koudschuim? Een voor de hand liggend alternatief is natuurlatex. Natuurlatex heeft echter een aantal nadelen. Zo heeft natuurlatex een veel minder lange levensduur dan koudschuim. Na ongeveer 5 jaar verhardt en verbrokkelt het.

Daarnaast wordt natuurlatex gewonnen van de rubberboom, die groeit in tropische gebieden. Hierdoor moet de natuurlatex worden getransporteerd over lange afstanden. Ook zorgen de plantages voor ontbossing. Tot slot wordt natuurlatex meestal vermengd met synthetische latex. Daarnaast zijn er stoffen zoals zwavel en ammoniak nodig bij de productie ervan.

Tot slot

In dit blog heb ik uitgelegd welke soorten schuim er zijn, welk schuim de meest duurzame meubels maakt, en waar je op moet letten als je het schuim van je bank kiest. Nu kun jij hopelijk het beste schuim voor jouw bank uitzoeken. Heb je vragen? Mail mij hier

Tot slot, waar dankt koudschuim zijn naam aan? Omdat de mallen waarin het schuim gevormd wordt níet verwarmd worden, heet het schuim koudschuim. Zo, nu heb jij weer een leuk feitje voor je volgende verjaardagsfeestje.

Wil je het schuim in de Nel bank komen testen? Maar hier een afspraak, en vind hier showroominformatie.

¹ Newton: Indentation Load Deflection (ISO 2439), Kilopascal: Compression Load Deflection (ISO 3386)

Post van Nel ontvangen? Schrijf mij in voor de nieuwsbrief

Nee