fbpx

Kleurentheorie: Hoe kies ik mijn perfecte duurzame designbank? Deel 2

Als je een bank koopt, moet je op een aantal dingen letten. In mijn blog ‘hoe kies ik mijn perfecte duurzame designbank’ leg ik dit stap voor stap uit. Eerder las je over koudschuim. Vandaag deel 2: kleur! Ik beschrijf de theorie achter kleuren en hoe ze elkaar beïnvloeden. En ik geef mijn geheime kleurenbijbel prijs… Verwacht geen ‘trendadviezen’ of ‘welke kleur zien we in 2024’, want een goed gekozen kleurenpalet blijft boeien. Zoals een mooi schilderij je je leven lang blijft inspireren. Een interieur kies je immers voor jaren.

Duurzame designbank Nel Alfa gemaakt in Nederland kleur

Foto: Kleur! De groene Alfa-bank met zwart frame combineert prachtig met de jade-kleurige Sparkle-tafels

De theorie

Kleur is een simpel woord voor een complex begrip. Als kind zocht je jouw favoriete stiften bij elkaar om een mooie compositie te maken voor je kleurplaat. Het kiezen van de kleuren voor je interieur is niet heel anders. Echter kom je erachter dat kleur verder reikt dan een kleurplaat. Kleuren hangen onderling met elkaar samen. Ze hebben invloed op de uitstraling van je kamer, en op je gemoed.

De theorie achter kleur begint bij de kleurencirkel. Van je basisschoolcarriere weet je vast nog dat de primaire kleuren rood, geel en blauw zijn. Zij worden de primaire kleuren genoemd omdat hieruit alle kleuren worden opgebouwd. Secundaire kleuren ontstaan door primaire kleuren in gelijke mate te mengen. Dit zijn oranje, paars en groen. Tertiaire kleuren ontstaan door primaire en secundaire kleuren te mengen. Op de kleurencirkel bevinden deze zich tussen de primaire en secundaire kleuren in.

 

Kleurencirkel gebruikt voor duurzame designbank

Foto: De kleurencirkel

De kunst van kleurselectie: complementair, harmonieus en ton-sur-ton

De kleurentheorie vervolgt. Complementaire kleuren liggen tegenover elkaar in de kleurencirkel en zijn contrasterende kleuren. Wanneer je twee van deze kleuren gebruikt in je interieur versterken ze elkaar, en krijg je een krachtig en levendig effect.  Denk bijvoorbeeld aan paars en oranje of rood en groen.

Harmonieuze kleuren

Kleuren die dicht bij elkaar liggen zijn harmonieuze kleuren. Dit wordt ook een analoog kleurenschema genoemd. De kleuren passen mooi bij elkaar. Denk aan paars gecombineerd met blauw, of groen met geel. Je kunt twee harmonieuze kleuren prima gebruiken in combinatie met een contrasterende kleur. Kijk maar eens naar het schilderij ‘La Danse’ van Henri Matisse.

Henri Matisse dansers kleur

Foto: Henri Matisse gebruikt twee harmonieuze kleuren (blauw en groen) als achtergrond, om aandacht te geven aan de dansers in contrasterende kleur (oranje-rood). Dit geeft een spannende dynamiek. 

Ton-sur-ton

Je kunt in de kleurencirkel uiteraard ook kiezen voor 1 kleur. Wanneer je binnen 1 kleur de twee vakken die onder elkaar liggen combineert, noem je dit ‘toon op toon’. Of wanneer je een iets chiquer interieur wilt, ‘ton-sur-ton’. Denk bijvoorbeeld aan bruin en beige. Dit geeft een subtiel kleurbeeld, maar saaiheid ligt op de loer. Let op dat je de juiste ondertoon, bijvoorbeeld wit gebruikt. Anders kun je een verstorend kleurbeeld krijgen. Denk maar eens aan de combinatie mosgroen en aquagroen, dit vloekt met elkaar.

Triadisch kleurenschema 

Een prachtig woord waarmee je eenvoudig een interessant kleurenschema creëert. Door simpelweg 3 kleuren te nemen die op dezelfde afstand van elkaar op de kleurencirkel liggen. Denk maar eens aan: ‘roze - geel - blauw’ of ‘mintgroen - violet - oranje’. Dit schema is zowel harmonieus als contrasterend waardoor het visueel aantrekkelijk is.

Pssst: geheime tip

Vind je het nog steeds moeilijk om een bijzondere balans te zoeken? Gebruik het boekje ‘A Dictionary of Color Combinations’ van Sanzo Wada.  Al in de jaren ‘30 van de vorige eeuw bedacht hij meer dan 300 bijzondere kleurcombinaties van 2, 3 en 4 verschillende kleuren. In het boekje staan ook de mengkleurcoderingen vermeld, dus je kunt zo ook als verf laten mengen.

A Dictionary of Color Combinations van Sanzo Wada

Foto: A Dictionary of Color Combinations van Sanzo Wada

Leuk, die theorie. Maar hoe pas je dit toe in de praktijk van jouw interieur? Lees volgende week meer in deel 3. Daarin ook mijn tips over inspirerende ontwerpers.

Post van Nel ontvangen? Schrijf mij in voor de nieuwsbrief

Nee