fbpx

Protexx: weet wat je koopt

Wanneer je je in een meubelwinkel oriënteert op een bank of stoel, krijg je vaak een fraaie demonstratie van de verkoper, die een druppeltje water laat glijden op een stof die is behandeld met textielbeschermer. En zie: het druppeltje glijdt soepeltjes van de stof af. Voor slechts een paar tientjes per zitplaats, nemen wij jouw angst weg: geen vlekken in je bank!

Maar wat krijg je hier op je mouw gespeld? In deze blog zal ik een uitleg geven over deze textielbeschermer. In Nederland en België wordt voornamelijk Protexx of Iprotect van Oranje Furniture Care verkocht.

Een royaal betaalde schoonmaakservice

De verkoop van de spray levert de meubelzaak en de leverancier een mooie extra omzet op. De kostprijs van de sprays is nihil. De verkoopprijs is ongeveer € 50,- per zitplaats. Je ontvangt een vlekkengarantie van 5 jaar. De leverancier weet dat slechts 20% van de klanten in die 5 jaar de leverancier belt om een reiniging thuis uit te laten voeren. Dit is een royaal betaalde schoonmaakservice.

Inhoud spray

De laag die over de meubelstof wordt gespoten is een fluorpolymeer (fluorkoolstoof). Deze laag vormt een kunststoflaag over de meubelstof. Dit is een Pfas-stof. Pfas heb je misschien in het nieuws meer over gehoord, en niet in positieve zin. Hier legt de Rijksoverheid uit wat er in zit.

Fluorpolymeer is toxisch en schadelijk voor de gezondheid. Zie bijvoorbeeld dit artikel over medewerkers die longproblemen kregen na gebruik. Het vervelende is dat de Pfas laag in de jaren van het gebruik van je meubel langzaam slijt en loslaat. Dit is uiteraard extra vervelend voor kinderen die met blote benen en armen op de bank zitten.

Wat vreemd is, is dat Protexx zelf niets op hun website vermeldt over de ingrediënten van de sprays. En dit terwijl de spray vergelijkbaar is met de vezelbeschermer die je op de schoenen spuit. Dan merk je hoe sterk de geur en smaak van de spray is. Niet voor niets dat je dit vaak buiten doet…

Er wordt zelfs een spray aangeboden waarbij je je bank thuis kunt inspuiten. Let op dat dit zeer vervuilend is. Je moet zeer goed ventileren. Echter spuit je altijd je hele woonkamer vol met toxische Pfas stoffen.

Invloed op de stof 

Zoals beschreven vormen de sprays een kunststof ’beschermlaag’ op de meubelstof. Echter heeft de spray veel invloed op de kwaliteit van de stof. Vooral bij een natuurlijke stof merk je dat deze hard gaat aanvoelen en zijn mooie natuurlijke uitstraling verliest. Daarnaast verkort je de levensduur van de stof. Vooral in combinatie met zonlicht kan de stof snel verouderen en verpulveren. Helaas heb ik hier veel voorbeelden van meegemaakt. Veel stoffenhuizen laten de garantie op meubelstoffen vervallen wanneer deze is behandeld met een meubelspray.

Wat kun je wél doen?

Wat kun je wel doen? De meest geschikte stof voor het bekleden van een bank is wol. Naast dat wol heel sterk is, lang meegaat en fijn aanvoelt, heeft het van nature een vlekafstotende werking. Wol heeft een gesloten celstructuur, net als je haar, en een vettig laagje, lanoline. Vlekken trekken dus niet in de wolvezel, maar gaan tussen de vezels zitten. Deze kun je eenvoudig schoonmaken met bijvoorbeeld James Vlekkenwonder. Dit is een biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel dat getest is op de meubelstoffen van Nel. Heb je een ander middel in huis? Stuur een mail naar: jorrit@nel.nl, en ik kijk of deze geschikt is voor je bank.

Helaas kom ik nog steeds wollen banken tegen die door een meubelwinkel zijn behandeld met Protexx meubelspray. Dit is compleet overbodig en alleen gedaan uit winstbejag. Alsof je een paraplu opzet terwijl je je regenpak al aan hebt.

Ook wanneer je een meubelstof hebt van bijvoorbeeld katoen of linnen, of een mix van verschillende vezels, is het aan te raden de stof zo natuurlijk mogelijk te laten. Wanneer je na een jaar of 5 of 10 je bank wilt opfrissen: kun je een professionele reiniger vragen je bank te reinigen met een sproei extractiemachine. Die sproeit water en zeep in de stof en zuigt het direct weer op. Zo maak je je bank grondig en op een natuurlijke manier schoon. De kosten zijn ongeveer 150 euro per bank.

Wil je toch graag een vezelbeschermer aanbrengen op je bank? Kies dan voor de Pfasvrije en niet toxische eco-vezelreiniger van James.

Zorgeloos genieten? Helaas kan meubelspray een toxische droom zijn. Maar gelukkig zijn er goede alternatieven!

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Mail: jorrit@nel.nl

Post van Nel ontvangen? Schrijf mij in voor de nieuwsbrief

Nee