fbpx

Is marmer duurzaam?

In deze blog verkennen we het materiaal marmer, en geven we antwoord op de belangrijke vraag: is marmer duurzaam?

Marmer winning, is marmer duurzaam, marmer uit carrara
Foto: Milieuschade bij marmerwinning in Carrara

Waarom wordt marmer veel gebruikt?

Er zijn verschillende manieren om je interieur diepte te geven en spannend te maken. Je kunt bijvoorbeeld een bijzonder kleurenschema kiezen met kleuren die verder van elkaar af staan in het kleurenspectrum, maar toch vrienden van elkaar zijn.

Combineer verschillende materialen: het zachte uiterlijk van je stoffen bank combineert mooi met de grove en onregelmatige structuur van hout. Daarnaast combineert het goed met het grillige oppervlak van natuursteen.

Een veel toegepast natuursteen is marmer. Marmer is een natuurlijk materiaal, en heeft prachtige onregelmatige vormen en kleuren met een schitterende dieptewerking. Maar is marmer geschikt voor duurzame meubels?

Is marmer slecht voor het milieu?

Honderden miljoenen jaren geleden ontstond marmer door kalksteen dat onder hoge natuurlijke druk en hoge temperatuur werd samengeperst. Verontreiniging in het oorspronkelijke kalksteen veroorzaakt de kenmerkende aders die zichtbaar zijn in het marmer. Helaas heeft marmer een keerzijde dat je meubel een stuk minder duurzaam maakt. De winning van marmer veroorzaakt namelijk enorme natuurschade.

Marmer wordt gewonnen over de hele wereld. Het meest bekende marmer is Carrara marmer uit de Apuaanse Alpen in Toscane. In dit natuurgebied zijn ongeveer 300 marmergroeven actief, officiële en niet officiële. De grote marmerblokken die uit de bergen worden gezaagd richten een onherstelbare schade aan.

Op deze plaatsen groeit er uiteraard niets. Op het gladde dode gesteende kan er niets wortel schieten. Dit geeft schade aan de biodiversiteit en veroorzaakt erosie. Regenwater wordt niet vastgehouden en spoelt omlaag en veroorzaakt overstromingen.

Daarnaast neemt het regenwater marmerslib mee bij het uitzagen van het marmer. Dit slib vernietigt het leven in de rivieren rondom de marmerwinplaatsen. De enorme winplaatsen geven het landschap een onnatuurlijke uitstraling. In het gebied wil nooit meer iets groeien. Benieuwd hoe dat eruitziet? Kijk dan eens deze korte documentaire van Deutsche Welle

Gaat marmer lang mee?

Een voordeel van steen is dat het lang meegaat. Marmer is een poreus kalkgesteente en daardoor gevoelig voor zuur. Maar bij juist gebruik kan het eeuwen meegaan. Denk maar aan de prachtige beeldhouwwerken van Michelangelo en Donatello. Dus is marmer geschikt voor duurzame meubels?

Tegenwoordig wordt marmer veel toegepast in meubels en keukens. Een meubel of keuken kent een veel kortere levensduur dan de bekende beeldhouwwerken. Wist je dat een marmeren keuken een gemiddelde levensduur heeft van 7 jaar?

Marmer is smaakgevoelig. Het wordt vaak gebruikt als blad in een keuken. Na verkoop van een huis wordt vaak de hele keuken vervangen. Marmer breekt snel en wordt helaas zelden gerecycled. Eeuwig zonde vind ik het. Een prachtig materiaal dat in miljoen jaren is ontstaan en na enkele jaren wordt weggegooid.

Wat zijn de alternatieven voor marmer?

Gelukkig zijn er duurzame alternatieven. Deze bereiken hetzelfde effect als marmer in je interieur. Hierdoor haal je toch een duurzaam meubel in je huis dat mooi combineert met bijvoorbeeld textiel en hout.

Gerecycled glas, duurzaam alternatief voor Marmer, duurzame meubels
Foto: Nel Sparkle: van gerecycled glas, een duurzaam alternatief voor marmer

Het alternatief dat Nel gebruikt is een tafelblad van gerecycled glas. Het deed eerder dienst als bierflesje, champagnefles of vensterglas. Het glas wordt verhit en de scherven geven een prachtig gemarmerd patroon. Ook heeft het een schitterende dieptewerking. Er wordt niets aan toegevoegd. Hierdoor ontstaat een tafelblad van 2 cm dik massief glas. Onverwoestbaar. En als het de trend toch niet weet te doorstaan is het eenvoudig weer om te smelten, dus 100% circulair, 100% mooi, en 100% duurzaam.

Benieuwd? Bekijk de Nel Sparkle hier.

Post van Nel ontvangen? Schrijf mij in voor de nieuwsbrief

Nee